Češi absolvují celé Giro d´Italia na koloběžce

Češi absolvují celé Giro d´Italia na koloběžce

Datum vydání: 21.03.2017

Méně než pade​sát dnů zbývá do startu stého ročníku cyklistického Giro d´Italia.

Na trať jubilejního ročníku se vydává i tým koloběžkářů KICK ITALY 2017. Poté, kdy v roce 2013 tento tým zdolal stý ročník Tour de France, kdy každou etapu ujel jeden den před cyklistickým pelotonem, se šest Čechů a Fin vrací na italské silnice.

„Čekáme, že to bude doslova boj o přežití,“ říká Honza Vlášek, jeden z jezdců a organizátorů projektu.

„Cyklisté o letošním stém Giru říkají, že půjde o nejtěžší etapový závod poslední dekády. Zejména poslední horský týden, který zdobí 227km dlouhá etapa s dvojím výjezdem na legendární Passo Stelvio, je šílený. I cyklisté z něj mají obavy. My na koloběžkách jsme přitom zhruba třikrát pomalejší, takže ty nejtěžší etapy z převýšením přes 5000 výškových metrů, pojedeme třeba kolem dvaceti hodin. Pak pár hodin spánku a znovu do práce.“


Příprava koloběžkářů vrcholí. Po dlouhé zimě zbývá posledních pár týdnů dlouhých tréninků a na začátku května se přeplaví na Sardinii, kde sté Giro začíná.

„Celý projekt je náročný nejen po sportovní stránce, ale také po stránce logistické a organizační. Nejprve lodí na Sardinii, pak letadlem na Sicílii a nakonec křížem krážem přes celou Itálii až do Milána. Spíme v kempech ve stanech a vaří nám lidé z našeho podpůrného týmu,“ upřesňuje Vašek Liška, který ještě na podzim na Giro nechtěl jet.

„Stá Tour de France byla hrozně těžká, ale Giro bude peklo. V květnu není stabilní počasí, a pokud chytíme třeba v Alpách tři dny deště a zimy, půjde do tuhého. Navíc my samozřejmě jedeme etapy den před cyklisty, a tedy za plného silničního provozu. Chce to být připravený na sto procent, a to nejen fyzicky, ale hlavně mentálně. Když vedle vás projede někde u Bologni deset kamionů za minutu, není to moc legrace.“

A jak vypadá taková koloběžka, na které se koloběžkáři pokusí splnit si svůj další sportovní sen?

„Vpředu kolo 28“, vzadu 20“ a hliníkový rám. To je v podstatě celé kouzlo,“ upřesňuje Michal Kulka, který loni v Austrálii vybojoval dva tituly koloběžkového mistra světa a dodává:

„Jedeme na špičkových koloběžkách Kickbike a Yedoo. Na rozdíl od silničních speciálů ovšem tyto stroje přijdou na maximálně 15.000,- Kč. Žádné statisíce, jako u profesionálních cyklistů.“


Giro na koloběžkách vypukne 4. května 2017 a jak upřesňuje Honza Vlášek, vše můžete sledovat na webu www.kickitaly2017.com a souvisejících sociálních sítích.

„Z každé etapy bude k dispozici prakticky ihned videoreportáž, povídání a spousta fotografií. Máme s sebou zvláštní mediální vůz a naše příhody tak můžete sledovat v podstatě online z tepla vašich domovů. Držte nám palce.“

Protože projekt je náročný také finančně, spustili koloběžkáři crowdfundingovou kampaň plnou zajímavých odměn. Podpořit je můžete na webu startovac.cz.


 
Zdroj a foto: TZ KICK ITALY 2017


Používáním tohoto webu souhlasíte s využitím souborů cookies pro marketingové účely.Více informací
beru na vědomí
Reklama ► 


Reklama 

Reklama 

Reklama 


Aktuální novinky a videa

DT Swiss představil nový Ratchet DEG Freehub s vůbec nejnižším záběrovým úhlem
19.04.2024 | Kategorie: ostatní
DT Swiss, světový lídr v oblasti cyklistických komponentů, představil svůj nejnovější produkt - Ratchet DEG freehub. Tento freehub je výsledkem dlouhých let vývoje a inovací, které DT Swiss přináší do světa cyklistiky.
Světový pohár horských kol na Vysočině spustil nový web i přihlášky do doprovodných závodů
19.04.2024 | Kategorie: MTB
Světový pohár horských kol v Novém Městě na Moravě odstartuje již 24. 5. 2024!
Když vozík, tak jednokolka – proč se vyplatí na ně přesedlat
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Táhnout za sebou na kole vozík nemusí být otrava. Pravda, když se řekne cyklovozík, každému hned naskočí obrázek neforemné dvoukolové boudy s praporkem, která ztěžuje předjíždění na už tak úzkých a vybombardovaných okrskách.
Zahájení cykloturistické sezóny s Harmony a CykloŠvec v Písku
18.04.2024 | Kategorie: ostatní
Zveme vás na ZAHÁJENÍ CYKLOTURISTICKÉ SEZÓNY v Písku v sobotu 20. 4. 2024.
Yeti SB165 2024 nově v mullet konfiguraci
17.04.2024 | Kategorie: MTB
Yeti SB165 2024 je nejnovější přírůstek do rodiny horských kol Yeti, který přináší několik inovací a vylepšení. Toto kolo je určeno pro náročné terény a bike parky a je navrženo tak, aby poskytovalo vynikající jízdní vlastnosti a vysoký výkon.
» více novinek a videí